MusiCàtnia 2013, a Salvador Espriu



Contrallums al capvespre J. Padró (1938 - 2012)
Quatre cançons de la Roda del Temps
C. Gumí (1963 - )
Tríptic a Sinera
N. Bonet (1933 - )
A Salvador Espriu J. Cornudella (1989 - )
Sant Martí del Canigó P. Casals (1876 - 1973)




Aquest és un dels nous projectes de l'OCT48; nascut el juny del 2011 i dins el marc del desè aniversari de l'orquestra i anomenat “MusiCàtnia”, o sigui, música catalana. Consisteix doncs en un concerts dedicat única i exclusivament a compositors catalans. I aquesta proposta neix amb la voluntat de perpetuar-se en el temps i amb un clar interès de cultivar, recuperar, dinamitzar i ajudar a crear un repertori per a codes fet per persones del nostre país. Degustar les poques obres catalanes ja instaurades, conèixer de noves, cercar “tresors amagats” en biblioteques, donar espai a noves persones que composen....són mil combinacions possibles que des de l'OCT48 volem cuinar equilibradament i de manera ben gustosa.
 
Això és el que volem que sigui el “Musicàtnia” anual: un concert que ajudi a normalitzar la situació de la música escrita per a cordes en el marc de la cultura catalana fins a convertir-la en repertori habitual de qualsevol orquestra de corda, sigui quina sigui la seva procedència.

Enguany el programa del concert va dedicat a Salvador Espriu. Música i poesia van de la mà en unes obres que enriqueixen el nostre patrimoni cultural amb tres generacions de compositors actuals.

Contrallums al capvespre, obra del músic i pedagog J.Padró, en la seva primera versió per a orquestra de cordes; Quatre Cançons de la Roda del temps, de C.Gumí, per a veu i cordes; Tríptic a Sinera, del consagrat N.Bonet, obra per a flauta i cordes on els versos d'Espriu “he mirat aquesta terra...” esdevenen una dimensió de pregària col·lectiva; amb ells una obra d'encàrrec a un jove compositor, “A Salvador Espriu”, de J.Cornudella. 

I per acabar els sons d'una partitura que defineix i uneix una cultura: Sant Martí del Canigó, de P. Casals.